Pages

Please select the language here:

Monday, April 16, 2012

- Cakwe -


Cakwe is a traditional food originally from China. Cakwe known as snacks are sold alongside the roads. For me, the way of making cakwe is a little bit tricky.




Ingredients: 
· ½ kg flour
· 400 ml water
· 2 tsp baking soda
· 1 tbs baking powder 

· 1 ½ tsp salt

· Canola Oil for frying

Methods:

{ Add the baking powder, baking soda and salt into a basin and add water and stir well. Stir in the flour and mix well. Allow 15-20 minutes.
{ Take the dough to the edge of the basin and then moved to the middle of the dough and then let stand for another 15-20 minutes. Keep doing this 3-4 times until the dough becomes smooth and elastic.
{ Turnover the dough and give a little oil on the surface so that the dough remains moist. Let stand for 1 hour.
{ Remove the dough from the bowl and then wrapped in plastic and make rectangular shapes. Let stand again for 4 hours. If you make the dough more than ½ kg, cut the dough and separate each ½ kg then wrapped in plastic.
{ Open the plastic wrapped batter. With rolling pin, press the dough and make form a rectangle with a width of 6 cm and a thickness of 15 mm.
{ Then cut the flat dough into 0.75 cm wide until finish. Then place a piece with another one piece and press in the middle along the flat dough using the chopsticks so two pieces were stuck together. Complete all of the pieces.
{Heat oil in frying pan to medium heat.
{With two hands grab both edges of the flat dough then pull up to approximately 20 cm (not to break) and then put it into the frying pan and fry until puffed and turnover. Frying cakwe until golden-brown.
{ Serve with chilli sauce or chicken porridge as a complement.



Bahan cakwe:
· ½ kg terigu
· 400 ml air
· 2 sdt baking soda
· 1 sdm baking powder
· 1½ sdt garam
· Minyak untuk menggoreng


Cara Membuat:
{ Masukkan baking powder, baking soda dan garam ke dalam baskom lalu masukkan air dan aduk rata. Masukkan terigu dan aduk rata. Biarkan 15-20 menit.
{ Ambil adonan yang dipinggir baskom lalu dipindahkan ke tengah-tengah
adonan lalu biarkan lagi 15-20 menit. Terus lakukan ini 3-4 kali sampai adonan menjadi halus dan elastis.
{ Balik adonan dan beri sedikit minyak di permukaannya supaya adonan tetap lembab. Biarkan selama 1 jam.
{ Angkat adonan dari baskom lalu dibungkus dengan plastik dan bentuk persegi panjang. Diamkan lagi selama 4 jam. Kalau membuat adonan lebih dari ½ kg, potong adonan dan pisahkan setiap ½ kg lalu dibungkus plastik.
{ Buka bungkus plastik adonan. Dengan batang kayu bulat, tekan adonan dan bentuk persegi panjang dengan lebar 6 cm dan tebalnya 15 mm.
{ Setelah itu potong adonan pipih tadi selebar 0.75 cm sampai habis. Lalu letakkan satu potongan dengan satu potongan menjadi dua kemudian gunakan sumpit tekan bagian tengahnya yang memanjang. Dengan demikian kedua potongan tadi menempel jadi satu. Selesaikan semua potongan.
{ Panaskan minyak di wajan untuk menggoreng dengan api sedang.
{ Dengan dua tangan ambil kedua ujung potongan adonan tadi lalu tarik sampai kira-kira 20 cm (jangan sampai putus) lalu masukkan ke dalam penggorengan dan goreng sampai cakwe mengembang dan bolak-balik sampai cakwe menjadi kecoklatan.
{ Angkat dan hidangkan bersama sambal saus atau sebagai pelengkap bubur ayam.




... Have a go ... and 
... Bon Appetite ... {J{J{J{J{

No comments:

Post a Comment